Trzecia płeć Dodano: 2011-05-21 01:18
Od dłuższego czasu dręczy mnie ten temat.
Przeczytajcie najpierw, zapoznajcie się, a potem wyrażajcie opinię.
Na stereotypach mi nie zależy.
Wolę opinię osób, które raczej wiedziałyby już coś w tym temacie, tzn, kiedyś się już zetknęły, niekoniecznie osobiście.
Temat i tak dość kontrowersyjny.
http://czytelnia.onet.pl/0,1149403,do_czytania.html
http://www.focus.pl/cywilizacja/zobacz/publikacje/trzecia-plec-czwarta-plec/
Co myślicie?
Kolejny wymysł znudzonych, snobów, czy może jest w tym jakiś realizm?
Dotknęło Was, albo kogoś bliskiego zwątpienie w swoją biologiczną płeć?
Dodano: 2011-05-21 07:38
Nie uważam w żadnym wypadku że to z nudów czy jakich kolwieg pobudek. Faktycznie są ludzie na tym świecie, którzy rodzą się np, mężczyzną, ale jego środek jest po prostu za kobiecy na ciało mężczyzny, i wtedy jest on nieszczęśliwy.Tak samo z kobietami. Myśle, że takim ludzią (jeżeli oczywiście tego chcą) powinno się pomagać, bo człowiek, jeżeli sam w sobie zle się czuje, to będzie nieszczęśliwy.
Zetknełam się z tym już dużo razy, nawet osobiście, pewien chłopak. Czytałam też o tym nie raz, i wiem że w Indiach oni nazywają się raczej hidzra są am uważani za coś dobrego, że nie można robić im krzywdy ani nic, bo wierzy się, że przynoszą szczęście.
Powiem szczerze, że nawet i ja, gdy byłam mała, może do 6 roku życia też nie byłam zadowolona z tego, że jestem dziewczyną,wiecznie wolałam bawić się z chłopakami, dziewczyny były dla mnie zbyt (nie wiem jak to powiedzieć.....) tępe? (wybaczcie!) No w każdym bądz razie coś w tym stylu, zawsze wolałam stanowczość, "walenie prosto z mostu" i nawet samochodziki (lalek nienawidziłam i nie przepadam do dziś. Ale potem mi to przeszło, i oczywiście czuje się 100% kobietą, ale mam różne męskie ciągoty (chciałabym pojezdzić monstertruckiem i go ubabrać w błocie, albo mam zamiłowanie do ciężkich samochodów, szczególnie tirów).
:)
Dodano: 2011-05-21 08:40
Ja czegoś tutaj nie rozumiem, bo dla mnie istnieją tylko dwie możliwości - albo ktoś akceptuje swoją płeć, albo nie - wtedy jest transseksualistą i powinno uznawać się jego płeć psychiczną.
Jak facet przebiera się w damskie ciuszki, ale nie dąży do zmiany płci wtedy jest transwestytą, czyli nadal facetem, który ma po prostu różne nietypowe fantazje i upodobania :)
Inaczej mówiąc nie bardzo wiem gdzie jest ta "trzecia płeć", tzn. płcie są dwie, najwyżej komuś może nie zgadzać się to co w głowie z ciałem (przykra sprawa).
Ja się ostatnio dowiedziałam, że jestem mężczyzną. Cóż, patrząc na moje zainteresowania to na 90% jestem facetem :)
Dodano: 2011-05-21 09:38
Według antropologów istnieje coś takiego jak wspomniana wcześniej "trzecia płeć". Zjawisko to jest bardzo popularne zwłaszcza w społeczeństwach pierwotnych i przyjęcie ról żeńskich przez mężczyznę czy męskich przez kobietę spotyka się z szacunkiem i zrozumieniem współmieszkańców. Przemiana ta jest podyktowana wieloma czynnikami, np. niewielką liczbą mężczyzn w wiosce czy dziedziczeniem po matce. Na pewno taka osoba nie jest w żaden sposób odrzucana, dalej jest mężczyzną czy kobietą ale przejmuje obowiązki czy przywileje drugiej płci. Współcześnie takie sytuacje mają miejsce w Albanii. Dzieje się to głównie w rodzinach w których na przykład urodziły się same dziewczynki. Wtedy jedna z nich, z własnej woli, ścina włosy, zaczyna ubierać się w męskie ubrania i przejmuje obowiązki mężczyzny. Może uczestniczyć w różnego rodzaju zebraniach, decydować o sprawach ważnych dla rodu. Jej rola jest w tym momencie uprzywilejowana i dla ogółu staje się mężczyzną. Jednak nie wolno jej wyjść za mąż (ożenić się) ponieważ straciłaby ona przywileje dostępne tylko mężczyznom. Jeśli chodzi o nazwijmy to społeczeństwo zachodnie, to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana. W naszym społeczeństwie osoba która źle się czuje z własną płcią jest odrzucana i spychana na margines życie społecznego. Wysyłamy tych ludzi do psychologów żeby ich "nawrócili na właściwą drogę" ale tym samym wyrzadzamy im jeszcze większą krzywdę.
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Dodano: 2011-05-21 12:23
| LotusEater napisał(a): |
|
(...) Ja czegoś tutaj nie rozumiem, bo dla mnie istnieją tylko dwie możliwości - albo ktoś akceptuje swoją płeć, albo nie - wtedy jest transseksualistą i powinno uznawać się jego płeć psychiczną. (...) Inaczej mówiąc nie bardzo wiem gdzie jest ta "trzecia płeć", |
Podzielam poglad. Gdyby nie tytuł niebyłoby o czym mowić.
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2011-05-21 15:27
| ravenheart99 napisał(a): |
| Według antropologów istnieje coś takiego jak wspomniana wcześniej "trzecia płeć". Zjawisko to jest bardzo popularne zwłaszcza w społeczeństwach pierwotnych i przyjęcie ról żeńskich przez mężczyznę czy męskich przez kobietę spotyka się z szacunkiem i zrozumieniem współmieszkańców. Przemiana ta jest podyktowana wieloma czynnikami, np. niewielką liczbą mężczyzn w wiosce czy dziedziczeniem po matce. Na pewno taka osoba nie jest w żaden sposób odrzucana, dalej jest mężczyzną czy kobietą ale przejmuje obowiązki czy przywileje drugiej płci. Współcześnie takie sytuacje mają miejsce w Albanii. Dzieje się to głównie w rodzinach w których na przykład urodziły się same dziewczynki. Wtedy jedna z nich, z własnej woli, ścina włosy, zaczyna ubierać się w męskie ubrania i przejmuje obowiązki mężczyzny. Może uczestniczyć w różnego rodzaju zebraniach, decydować o sprawach ważnych dla rodu. Jej rola jest w tym momencie uprzywilejowana i dla ogółu staje się mężczyzną. Jednak nie wolno jej wyjść za mąż (ożenić się) ponieważ straciłaby ona przywileje dostępne tylko mężczyznom. Jeśli chodzi o nazwijmy to społeczeństwo zachodnie, to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana. W naszym społeczeństwie osoba która źle się czuje z własną płcią jest odrzucana i spychana na margines życie społecznego. Wysyłamy tych ludzi do psychologów żeby ich "nawrócili na właściwą drogę" ale tym samym wyrzadzamy im jeszcze większą krzywdę. |
Widziałam kiedyś film dokumentalny o kobiecie w Albanii, która przejeła męskie role, zarówno tradycyjnie męskie zajęcia w gospodarstwie wiejskim, jak i ubrania, podobno tam to się dość często zdarza.
Dodano: 2011-05-21 19:02 Zmieniono: 2011-05-21 19:03
| LotusEater napisał(a): |
|
Ja czegoś tutaj nie rozumiem, bo dla mnie istnieją tylko dwie możliwości - albo ktoś akceptuje swoją płeć, albo nie - wtedy jest transseksualistą i powinno uznawać się jego płeć psychiczną. Jak facet przebiera się w damskie ciuszki, ale nie dąży do zmiany płci wtedy jest transwestytą, czyli nadal facetem, który ma po prostu różne nietypowe fantazje i upodobania :) Inaczej mówiąc nie bardzo wiem gdzie jest ta "trzecia płeć", tzn. płcie są dwie, najwyżej komuś może nie zgadzać się to co w głowie z ciałem (przykra sprawa). Ja się ostatnio dowiedziałam, że jestem mężczyzną. Cóż, patrząc na moje zainteresowania to na 90% jestem facetem :) |
Ludzka seksualność wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się to wydawać.
Jeżeli czujesz się 100 procentową kobietą, albo 100 procentowym mężczyzną, to ok - masz po prostu szczęście.
Są jednak ludzie, dla których przynależność do określonych norm, jakie są przydzielone płciom, wcale nie jest tak oczywista i nie zawsze zgadza się to z ich własnymi odczuciami.
Niekiedy robią coś "dla świętego spokoju", ale gdyby mogli, to zachowywaliby się inaczej.
Wcale nie czują się szczęśliwi, kiedy wszyscy dookoła oczekują od nich, aby byli tacy jak inni.
Wspomnieni wcześniej transwestyci i transseksualiści, wg mnie zaliczają się do jeszcze innej grupy. Oni bowiem, teoretycznie wiedzą czego chcą.
Ja raczej miałam na myśli osoby takie "pośrodku", które posiadają cechy obu płci, ale same nie potrafią się do końca z żadną utożsamić.
Wydawać mogłoby się to dziwne i niemożliwe, ale takich osób ujawnia się coraz więcej!
Jak widać homoseksualizm wzbudza, owszem, kontrowersje, ale takie niezdecydowanie co do przynależności płciowej, jeszcze większe, co obrazuje odpowiedzi w założonym temacie.
Z czego to wynika, tak naprawdę jeszcze nie wiadomo, gdyż ludzie dopiero teraz powoli zaczynają się ujawniać. Psycholodzy są w tej sprawie podzieleni, wszak człowiek już w życiu płodowym ma określoną przynależność płciową.
P.S. Same zainteresowania nie czynią z Ciebie jeszcze faceta, czy kobiety ~ zonk !
Gdyby tak było, to każdy, kogo rajcują cycki, byłby facetem <lol>
Dodano: 2011-05-22 02:28
Eh, mi chodziło o to, że gdyby ktoś miał zgadywać moją płeć, patrząc jedynie na to co mi się podoba, (np. na płyty które mam na półce, czy filmy na które chodzę do kina) to pewnie odpowiedziałby, że jestem facetem.
Co do osób niezdecydowanych , to trudno mi uwierzyć, że to jakieś zjawisko na większą skalę. Raczej jednostki, które z różnych powodów mają ze sobą problemy i potrzebują pomocy, np kogoś kto uświadomi im, że muszą czasem założyć damskie majteczki żeby lepiej się poczuć, i że nie ma w tym nic złego. Takich osób jest coraz więcej, bo istnieje coraz większe przyzwolenie społeczne i ludzie nie boją się mówić o swoich problemach
Co do trzeciej płci w społeczeństwach pierwotnych to jest raczej kategoria kulturowa, do której trafiają różni ludzie - homoseksualiści, którzy źle się czują w "męskim" towarzystwie, transwestyci, transseksualiści itp. ogólnie wszyscy z którymi, powiem brzydko, "coś nie tak" i którzy nie potrafią odnaleźć się w społeczeństwie.
Dodano: 2011-05-22 05:00
Robiliście sobie może takie testy?
Co Wam wyszło?
http://transfuzja.org/pl/artykuly/sprawdz_kim_jestes/test_plci_mozgu.htm
Przejęliście się procentami i kwalifikacją?
Trzecia płeć Dodano: 2011-05-22 10:14
Płcie jak bieguny są tylko dwie (wyłączając hermafrodytyzm) - reszta to moim zdaniem "wariacje na temat".
Nie mogę i nikt inny nie może nauczyć Cię życia. Ale wiem jedno, życie każdego jest jak walka dwóch wilków. Jeden wilk jest dobry i szlachetny, a drugi zły... Zwycięży ten, którego będziesz karmić.
Dodano: 2011-05-22 13:55
Natura stworzyła dwie płcie, i tylko one są potrzebne do zachowania ciągłości gatunku. Gdzie tu trzecia płeć? Z biologicznego punktu widzenia to absurd. Owszem zdarzają się przypadki mężczyzny w ciele kobiety i na odwrót, ale dalej mówimy o tych dwóch płciach. Zresztą są to tylko odchyły od normy(to nie jest określenie pejoratywne). A co do tego testu co wrzuciła sphinxia, to jakiś nonsens. Jestem mężczyzną, czuje się mężczyzną a powiedzmy wyszło by mi że mam mózg kobiety, bo słyszę kapanie z kranu?
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”
Dodano: 2011-05-22 16:52
Dodano: 2011-05-25 16:18
Ten test, to raczej zabawa, ale wrzuciłam linka, bo chciałam widzieć co powiecie
Ja robiłam go kilka razy i za każdym razem miałam inny wynik, więc jednak nie jest taki obiektywny 
Dodano: 2011-05-28 23:36
nie bardzo rozumiem jaka trzecia płeć:) Są kobiety, mężczyźni (może czasem coś nie pójdzie naturze i pozamienia, ale w dzisiejszych czasach da się to naprawić) ale nie ma trzeciej:) Są też Ci którzy shizują i nie potrafią się odnaleźć, ale to jeszcze nie czyni z nich trzeciej płci.
Dodano: 2011-05-29 10:30
| CatGirl napisał(a): |
| nie bardzo rozumiem jaka trzecia płeć:) Są kobiety, mężczyźni (może czasem coś nie pójdzie naturze i pozamienia, ale w dzisiejszych czasach da się to naprawić) ale nie ma trzeciej:) Są też Ci którzy shizują i nie potrafią się odnaleźć, ale to jeszcze nie czyni z nich trzeciej płci.
|
a co z hermafrodytami? ktoś może się też np. urodzić z podwójnymi narządami płciowymi, dla obu płci, jakbyś nie wiedziała. Upraszczasz sprawę
Dodano: 2011-05-29 19:02
wiem, ale to wada genetyczna jak każda inna, i nie ma tu co wymyślać innych teorii, można równie dobrze mieć trzecią nogę:) w naturze potrzebne są tylko dwie, a ja się z naturą kłócić nie będę
Dodano: 2011-05-29 19:46
| CatGirl napisał(a): |
wiem, ale to wada genetyczna jak każda inna, i nie ma tu co wymyślać innych teorii, można równie dobrze mieć trzecią nogę:) w naturze potrzebne są tylko dwie, a ja się z naturą kłócić nie będę![]() |
Płeć mózgu może nie zgadzać się z płcią biologiczną przecież.
Dodano: 2011-05-29 22:54
Tak, ale są nadal dwie możliwości: kobieta albo mężczyzna:) Jak już pisałam, teraz można to naprawić, wprawdzie te operacje są drogie i bolesne, ale da się.
Dodano: 2011-05-30 06:45
Zawsze można adoptować :)

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2011-09-10 09:28
Jest też czwarta płeć jak kobiecie wyrastają skrzydła z boku a facetowi rogi i skóra mu się robi czerwona....
Dodano: 2011-09-10 15:52
| Masterdeath napisał(a): |
| Jest też czwarta płeć jak kobiecie wyrastają skrzydła z boku a facetowi rogi i skóra mu się robi czerwona.... |